سکته مغزی
سکته مغزی(که همچنین به عنوان یک حادثه عروق مغزی (CVA) یا حمله مغزی نیز شناخته میشود) یک وضعیت پزشکی است که در آن قطع خونرسانی و یا جریان خون ضعیف به مغز باعث مرگ سلولهای مغز میشود. دو نوع اصلی سکته مغزی وجود دارد: ایسکمیک، به دلیل گرفتگی عروق و قطع جریان خون، و هموراژیک، به دلیل خونریزی عروق خونی. هر دو باعث میشوند که بخشهایی از مغز آسیب ببینند و به درستی کار نکنند
فهرست مطالب
انواع سکته مغزی
سکته مغزی را می توان به دو دسته عمده ایسکمیک و هموراژیک طبقه بندی کرد. سکته مغزی ایسکمیک به دلیل قطع خون رسانی به مغز ایجاد می شود، در حالی که سکته مغزی هموراژیک از پارگی یک رگ خونی یا ساختار عروقی غیرطبیعی ناشی می شود. حدود 87 درصد سکته های مغزی ایسکمیک و بقیه از نوع هموراژیک یا همان خونریزی دهنده هستند.
سکته مغزی ایسکمیک
در طول سکته مغزی ایسکمیک، خون رسانی به بخشی از مغز کاهش مییابد و منجر به اختلال در عملکرد بافت مغز در آن ناحیه میشود. چهار دلیل وجود دارد که چرا ممکن است این اتفاق بیفتد:
- ترومبوز (انسداد رگ خونی توسط لخته خونی که به صورت موضعی تشکیل می شود)
- آمبولی (انسداد ناشی از لخته خونی که از نقاط دیگر بدن حرکت کرده است)،
- هیپوپرفیوژن سیستمیک (کاهش عمومی در خون رسانی، به عنوان مثال، در شوک)
- ترومبوز سینوس ورید مغزی.
سکته مغزی هموراژیک
دو نوع اصلی سکته مغزی هموراژیک وجود دارد:
- خونریزی داخل مغزی(Intracranial Hemorrhage)، که خونریزی در خود مغز است (زمانی که یک سرخرگ در مغز می ترکد و بافت اطراف را پر از خون می کند)، به دلیل خونریزی داخل پارانشیمی (خونریزی در بافت مغز) باعث فشار و آسیب به مغز میشود.
- خونریزی زیر عنکبوتیه(Subarachnoid Hemorrhage)، خونریزی است که در خارج از بافت مغز، اما هنوز در داخل جمجمه، و دقیقاً بین ماده عنکبوتیه و پیا ماتر (ظریف ترین لایه از سه لایه مننژ که مغز را احاطه کرده اند) رخ می دهد.
علاوه بر اختلال عصبی، سکته مغزی هموراژیک معمولاً علائم خاصی را ایجاد می کند (به عنوان مثال، خونریزی زیر عنکبوتیه به طور کلاسیک باعث سردرد شدیدی میشود که به عنوان سردرد صاعقهای شناخته می شود).
علائم سکته مغزی
علائم معمولاً به طور ناگهانی، در عرض چند ثانیه تا چند دقیقه شروع میشوند، این علائم به ناحیه ای از مغز که تحت تأثیر قرار گرفته است بستگی دارد. هر چه وسعت ناحیه تحت تأثیر مغز بیشتر باشد، احتمال از بین رفتن عملکردهای بیشتری وجود دارد. برخی از انواع سکته مغزی میتوانند علائم دیگری هم داشته باشند. اکثر اشکال سکته مغزی با سردرد همراه نیستند، به غیر از خونریزی زیر عنکبوتیه و ترومبوز وریدهای مغزی و گاهی اوقات خونریزی داخل مغزی.
رایجترین علائم سکته مغزی عبارتند از:
- سردرد
- ضعف و فلجی در یک طرف بدن یا هر دو طرف
- گیجی
- عدم تعادل
- ضعف اندامها
- مشکل در تکلم
- تاری دید
- از دست دادن حافظه
تشخیص زودهنگام
ضعف ناگهانی صورت، افتادن بازو (به عنوان مثال، اگر از شخصی خواسته شود هر دو دست خود را بالا بیاورد به حالت دعا، به طور غیرارادی یکی از بازوها به سمت پایین حرکت میکند) و گفتار غیرطبیعی علائمی هستند که به احتمال زیاد نشان دهنده وقوع یک سکته مغزی هستند. زمانی که هر سه این موارد وجود نداشته باشند، احتمال سکته کاهش مییابد. در حالی که این علائم برای تشخیص سکته مغزی کامل نیستند، این واقعیت که می توان آنها را نسبتاً سریع ارزیابی کرد و به راحتی آنها را در شرایط حاد از آنها استفاده کرد بسیار ارزشمند هستند.
اینو بخاطر داشته باشید: FAST
تست F.A.S.T کمک میکند علائم سکته مغزی شناسایی شود. نام این تست از اول این کلمات گرفته شده است: صورت ( Face ) : از بیمار خواسته می شود لبخند بزند تا مشخص شود یک طرف صورت می افتد یا خیر. دستها ( Arms ) : وقتی بیمار دست ها را بالا می گیرد یکی از دستها شل می شود یا خیر. صحبت ( Speech ) : بیمار می تواند یک کلمه ساده را چندین بار تکرار کند؟ مشخص می شود مشکلی با بیان کلمات دارد و یا آنها را نصفه و نیمه ادا می کند. زمان ( Time ) : زمان مهم است. در صورت مشاهده علائم به سرعت با اورژانس تماس بگیرید.
انواع علائم سکته مغزی
اگر ناحیه آسیب دیده مغز شامل یکی از سه مسیر اصلی سیستم عصبی مرکزی( مسیر اسپینوتالاموس، مسیر کورتیکو اسپاینال، و ستون پشتی – مسیر لمنیسکوس داخلی) باشد، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- همی پلژی و ضعف عضلانی صورت
- بی حسی
- کاهش حس حسی یا ارتعاشی
- شلی اولیه (کاهش تون عضلانی)، که با اسپاستیسیتی (افزایش تون عضلانی)، رفلکس های بیش از حد، و هم افزایی اجباری جایگزین شده است.
در بیشتر موارد، علائم فقط یک طرف بدن (یک طرفه) را تحت تاثیر قرار می دهد. بسته به قسمتی از مغز که آسیب دیده است، نقص در مغز معمولاً در سمت مخالف بدن است. با این حال، از آنجایی که این مسیرها در طناب نخاعی نیز حرکت می کنند و هر ضایعه ای در آنجا نیز می تواند این علائم را ایجاد کند، وجود هر یک از این علائم لزوماً نشان دهنده سکته مغزی نیست.
- تغییر بو، طعم، شنوایی یا بینایی (کلی یا جزئی)
- افتادگی پلک (پتوز) و ضعف عضلات چشم
- مشکلات تعادل و نیستاگموس
- تغییر تنفس و ضربان قلب
- ضعف در عضله استرنوکلیدوماستوئید با ناتوانی در چرخاندن سر به یک طرف
- ضعف زبان (ناتوانی در بیرون آوردن زبان یا حرکت دادن آن از این طرف به سمت دیگر)
سکته مغزی علائم زیر را نیز ایجاد کنند:
- آفازی (مشکل در بیان کلامی، درک شنیداری، خواندن و نوشتن؛ ناحیه بروکا یا ورنیکه معمولاً درگیر است)
- دیزآرتری (اختلال گفتار حرکتی ناشی از آسیب عصبی)
- آپراکسی (تغییر حرکات ارادی)
- نقص میدان بینایی
- نقص حافظه (درگیری لوب تمپورال)
- نیمه غفلت (درگیری لوب جداری)
- تفکر آشفته، گیجی(با درگیری لوب فرونتال)
اگر مخچه درگیر باشد، آتاکسی ممکن است وجود داشته باشد که شامل موارد زیر است:
- تغییر در راه رفتن
- تغییر هماهنگی حرکتی
- سرگیجه و یا عدم تعادل
پیشگیری از سکته مغزی
دستورالعملهای اخیر شواهد مربوط به پیشگیری اولیه در سکته را به تفصیل شرح میدهد. در افرادی که سالم هستند، آسپرین مفید به نظر نمیرسد و بنابراین توصیه نمیشود اما در افرادی که دچار انفارکتوس میوکارد شدهاند یا افرادی که در معرض خطر قلبی عروقی بالایی هستند، تا حدودی در برابر اولین سکته محافظت ایجاد میکند. در افرادی که قبلا سکته مغزی داشتهاند، درمان با داروهایی مانند آسپرین، کلوپیدوگرل و دی پیریدامول ممکن است مفید باشد.
عوامل خطر سکته مغزی
عوامل خطر زیادی برای سکته مغزی وجود دارد که برخی از آنها قابل درمان یا کنترل هستند، اما نه همه آنها.عوامل قابل کنترل شامل:
- فشار خون بالا
- چاقی
- عدم تحرک بدنی
- رژیم غذایی ضعیف
- سیگار کشیدن
سایر عوامل خطر بر اساس سبک زندگی، ژنتیک و محیط عبارتند از:
- سن نیز یک عامل خطر است. سکته مغزی در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما این خطر برای نوزادان زیر 1 سال و برای بزرگسالان با افزایش سن بیشتر است.
- اضطراب، افسردگی و سطوح بالای استرس
- سابقه خانوادگی و ژنتیک نیز نقش دارند. اگر یکی از والدین یا سایر اعضای خانواده سکته کرده باشد، به خصوص در سنین پایینتر، خطر سکته مغزی بیشتر است.
- افراد با گروه خونی AB (که رایج نیست) در معرض خطر بیشتری هستند.
- زندگی یا کار در مناطق با آلودگی هوا
- سایر شرایط پزشکی مانند آپنه خواب، بیماری کلیوی و سردردهای میگرنی نیز از عوامل هستند.
- سایر عادات سبک زندگی ناسالم، از جمله نوشیدن بیش از حد الکل، خواب زیاد (بیش از 9 ساعت)، و استفاده از داروهای غیرقانونی مانند کوکائین، ممکن است خطر سکته مغزی را افزایش دهد.
- نژاد و قومیت
- رابطه جنسی می تواند در خطر سکته مغزی نقش داشته باشد. در سنین پایین، مردان بیشتر از زنان در معرض سکته مغزی هستند. اما زنان بیشتر عمر می کنند، بنابراین خطر سکته مغزی در طول زندگی آنها بیشتر است.
- زنانی که از داروهای ضد بارداری استفاده می کنند
- فشار خون بالا در دوران بارداری
- عفونت ها یا شرایط ویروسی مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید
سوالات متداول درباره سکته مغزی
چه خدمات توانبخشی در منزل ارائه میدهید؟
مجموعه سیبنت خدمات کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی با الهام از برنامههای شخصی سازی شده، به افراد مبتلا به سکته مغزی، پارکینسون، ضایعه نخاعی، کودکان مبتلا به فلج مغزی(سی پی) و دیگر مشکلات و بیماریها که نیازمند این خدمات باشند ارائه میدهد.
آیا پزشکان و تخصصهای مرتبط در تیم شما حضور دارند؟
بله، تیم ما از پزشکان و درمانگران متخصص و مجرب در حوزه کاردرمانی،گفتاردرمانی و فیزیوتراپی بهره میبرد. همکاری فعال با این تخصصها، ما را قادر میسازد تا خدماتی با کیفیت و به روز را به مراجعین عزیز ارائه دهیم.
چگونه با شما تماس بگیریم و نوبت بگیریم؟
از طریق فرمهایی که در وب سایت مجموعه سیبنت طراحی شده است می توانید درخواست خود را ثبت کنید.
تعرفه هزینهها به چه صورت است؟
هدف ما کمک به بهبود وضعیت شما می باشد در نتیجه ما با کیفیت ترین خدمات را با حداقل قیمتها به شما ارائه خواهیم کرد و تلاش میکنیم در کمترین زمان به بهترین سطح بهبودی دست پیدا کنید. کارشناسان ما با بررسی وضعیت شما به صورت اختصاصی تعرفه دقیق جلسات را به شما اعلام خواهند کرد.
چگونه میتوانم از خدمات شما بهرهمند شوم؟
برای بهرهمندی از حدمات مجموعه سیبنت مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا فرم ثبت درخواست را در وبسایت ما پر کنید: فرم ثبت درخواست
- تیم ما با شما تماس میگیرند و نیازها و اهداف درمانی شما را ارزیابی کرده و درمانگران متناسب با نیاز شما انتخاب و به شما معرفی میشوند.
- در جلسات درمانی،شما با متخصصین ماهمکاری میکنید و برنامههای توانبخشی خود را آغاز میکنید.
- تداوم پشتیبانی و مراقبتهای مداوم براساس نیازها و پیشرفت شما فراهم میشود.
ما همیشه در خدمت شما هستیم تا به شما در مسیر بهبود و بازیابی سلامتی، راهنمایی کینم.
چه تفاوتهایی بین خدمات شما و دیگر شرکتها وجود دارد؟
در مجموعه سیبنت، تفاوت ما در رویکردشخصی سازی و مجوریت بر نیازهای هر فرد است. با تجربه ما در حوزههای کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی، ما نه تنها به بهبود حال حاضر مراجعین پرداخته، بلکه راهکارهای جهت ارتقا سطح آینده آنان را نیز ارائه میدهیم. همچنین، صرفهجویی در زمان، دسترسی آسان و برنامههای درمانی مطابق با آخرین دستاوردهای علمی از جمله ویژگیهایی است که مجموعه سیبنت را از سایر ارائه دهندگان خدمات توانبخشی مجزا میکند.
میخواهید بهترین خدمات توانبخشی را دریافت کنید؟
آیا به دنبال بهبودی در کیفیت زندگی خود هستید؟ با ما، بهترین خدمات توانبخشی را تجربه کنید. تیم ما از متخصصین و درمانگران مجرب با همراهی شما، به سرعت به هدفتان نزدیک خواهند شد. از امروز با ما همراه باشید و زندگی را با انرژی و امید پر کنید!