مشکلات دفع ادرار و مدفوع پس از سکته مغزی
فهرست مطالب
مشکلات دفع ادرار و مدفوع پس از سکته مغزی شایع است. بسیاری از افراد به زودی بهبود مییابند، اما اگر مشکلات طولانی مدت دارید، درمانهایی وجود دارد که میتواند به شما کمک کند تا به زندگی روزمره خود ادامه دهید. این مقاله به درمانهایی که میتوانند کمک کنند و نکات عملی در مورد زندگی با مشکلات مربوط به کنترل ادرار نگاه میکند.
مهمترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که از پزشک عمومی یا یکی از اعضای تیم سکته مغزی خود راهنمایی بگیرید. پنهان نگه داشتن این مشکلات میتواند به معنای از دست دادن فرصت درمان باشد. بازیابی کنترل سلامتی شما را بهبود میبخشد.
سکته مغزی چگونه بر مثانه و روده شما تأثیر می گذارد؟
آسیب به سلولهای مغزی
اگر در حین سکته هوشیاری خود را از دست بدهید، ممکن است بدون اینکه متوجه شوید کنترل ادرار و مدفوع خود را از دست بدهید. و سکته مغزی میتواند به بخشی از مغز که مثانه یا روده شما را کنترل میکند آسیب برساند. ممکن است تخلیه مثانه برایتان مشکل باشد و ممکن است بسیار پر شود، اما معمولاً برای بیشتر افراد تنها چند روز طول میکشد.
مشکلات حرکتی و ارتباطی
اگر در راه رفتن مشکل دارید، ممکن است همیشه نتوانید به موقع به توالت بروید. همچنین مشکلات ارتباطی میتواند، درخواست کمک به موقع برای رفتن به توالت ممکن است سخت باشد. اگر مجبور هستید برای حرکت بیشتر تلاش کنید، تلاش اضافی میتواند کنترل مثانه یا روده را دشوارتر کند.
یبوست
تحرک کمتر از حد معمول میتواند شما را بیشتر مستعد یبوست کند (عدم تخلیه منظم رودهها. این ممکن است باعث بروز مشکلاتی در خود ادراری شود زیرا روده پر میتواند به مثانه شما فشار بیاورد. ممکن است به دلیل معمول نتوانید به اندازه معمول غذا بخورید یا بنوشید. سکته مغزی، و ممکن است غذا و آب کافی دریافت نکنید. این همچنین میتواند منجر به یبوست شود.
داروها
برخی از داروها میتوانند بر مثانه و روده شما تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، برخی از انواع داروهای فشار خون ممکن است بر کنترل مثانه تأثیر بگذارند یا هنگام شروع مصرف آنها باعث یبوست شوند. اگر در مورد داروی خود سوالی دارید، از پزشک خود بپرسید. قبل از صحبت با پزشک عمومی، مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید.
عدم تحرک
اگر قبل از سکته مغزی دچار مشکلات خفیف مثانه یا روده بودید، احتمالاً با نشستن طولانی مدت این مشکلات بدتر می شود.
انوع مشکلات مثانه بعد از سکته
- تکرر ادرار: نیاز به دفع ادرار بیشتر از حد معمول برای شما.
- بی اختیاری فوریتی: احساس نیاز ناگهانی، فوری و غیرقابل کنترل به دفع ادرار. اغلب زمانی برای رفتن به توالت وجود ندارد، بنابراین ممکن است دچار حادثه شوید.
- شب ادراری: بیدار شدن از خواب با نیاز فوری به دفع ادرار.
- شب ادراری: خیس کردن تخت در حالی که هنوز خواب است.
- بی اختیاری عملکردی: زمانی که اثرات فیزیکی سکته مغزی شما را برای رسیدن به توالت یا باز کردن بموقع لباس هایتان مشکل میکند.
- بی اختیاری استرسی: هنگام سرفه، عطسه یا خنده، قطرههای کوچک ادرار نشت میکند. این معمولاً به این دلیل اتفاق می افتد که عضلات کف لگن شما ضعیف یا آسیب دیده اند.
- بی اختیاری رفلکس: دفع ادرار بدون اینکه متوجه شوید. این زمانی اتفاق می افتد که سکته مغزی بخشی از مغز را که حرکت مثانه را حس و کنترل می کند، تحت تاثیر قرار دهد.
- بی اختیاری سرریز: جایی که مثانه به دلیل پر بودن بیش از حد نشت می کند. اگر احساس خود را در مثانه از دست داده باشید و نتوانید بگویید نیاز به دفع ادرار دارید، یا به دلیل مشکل در تخلیه کامل مثانه (احتباس ادرار) این اتفاق می افتد.
انواع مشکلات روده پس از سکته مغزی
- بی اختیاری مدفوع: اجابت مزاج کنترل نشده. این میتواند ناشی از آسیب به بخشی از مغز باشد که روده را کنترل می کند. همچنین اگر نتوانید به موقع به توالت بروید، یا اسهال یا یبوست دارید، ممکن است اتفاق بیفتد.
- یبوست همراه با سرریز: مدفوع میتواند گیر کرده و روده را مسدود کند. ممکن است مدفوع مایع در اطراف آن جاری شود و باعث نشت مدفوع آبکی شود.
- نهفتگی مدفوع: مدفوع خشک و سفت در روده جمع میشود. میتواند روی مثانه شما فشار بیاورند و باعث شوند احساس کنید که باید مثانه را بیشتر تخلیه کنید یا میتواند تخلیه مثانه را دشوارتر کنند.
عدم تحرک
بسیار مهم است که به دنبال درمان باشید، زیرا اکثر مشکلات مثانه و روده قابل بهبود هستند. اگر از یک بازمانده سکته مغزی با مشکلات روده و مثانه مراقبت می کنید، باید در مورد نحوه کمک به او توصیههایی به شما داده شود.
تیم پزشکی و پرستاری شما مشکلات مثانه و روده شما را ارزیابی و درمان خواهند کرد. آنها باید به شما کمک کنند تا دلایل مشکلات خود را درک کنید و از شما برای ایجاد تغییر در سبک زندگی و انجام تمرینات برای مدیریت مثانه و روده خود حمایت کنند.
ارزیابی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سابقه هرگونه مشکل مثانه و رودهای که قبل از سکته و مصرف داروهای فعلی خود داشتهاید.
- تهیه دفتری که در آن چه چیزی مینوشید و چه مقدار ادرار در طول دو تا سه روز دفع میکنید یادداشت کنید.
- آزمایش ادرار برای رد عفونت
- آزمایشهای دیگر ممکن است شامل معاینه فیزیکی، اسکن سونوگرافی مثانه، اشعه ایکس شکم یا بررسیهای تخصصی برای بررسی نحوه عملکرد مثانه و روده باشد.
درمان مشکلات مثانه
هنگامی که علت مشکل مثانه شما مشخص شد، به شما مشاوره و درمان ارائه میشود. این موارد میتواند شامل موارد زیر باشد:
- نوشیدن مایعات زیاد. ادرار قوی و غلیظ مثانه شما را تحریک میکند. این باعث بدتر شدن احساس فوریت میشود، میتواند باعث نشت و همچنین عفونت مثانه شود. کافئین همچنین میتواند تولید ادرار را تحریک کند، بنابراین ممکن است به شما توصیه شود که مصرف کافئین خود را کاهش دهید.
- تمرین مثانه با آموزش تدریجی مثانه برای نگه داشتن ادرار بیشتر، فوریت و دفعات ادرار را کاهش میدهد. این کار با مراجعه منظم به توالت انجام میشود و به تدریج زمان بین بازدیدها را افزایش میدهد تا زمانی که مثانه شما یاد بگیرد که چگونه خود را نگه دارد.
- تمرینات کف لگن به تقویت ماهیچهها کمک می کند تا کنترل بهتری داشته باشید. این به بهبود کنترل مثانه و بهبود یا توقف نشت ادرار کمک می کند.
- دستگاههای تحریک الکتریکی که میتوانند در واژن یا مقعد قرار داده شوند تا ماهیچههای کنترل کننده مثانه را تحریک و تقویت کنند.
- استفاده از دارو برای کاهش احساس فوریت و تکرار، یا کاهش میزان ادراری که بدن شما تولید میکند.
- کاهش وزن (اگر اضافه وزن دارید) اغلب کنترل مثانه را در طولانی مدت بهبود میبخشد.
- ترک سیگار: سرفه نشت مثانه را بدتر می کند. ترک سیگار میتواند کمک کننده باشد.
درمان مشکلات روده
مشاوره و درمان مشکلات روده ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بازآموزی روده شامل استفاده منظم از توالت است. معمولا بعد از غذا خوردن، زمانی که رودهها با یک رفلکس طبیعی تحریک میشوند. شما همچنین یاد میگیرید که یک بار در توالت اجابت مزاج را به تعویق بیندازید تا توانایی خود را در “نگهداری” بهبود بخشید.
- تمرینات کف لگن میتواند عضلات کنترل کننده حرکت روده را تقویت کند.
- تغییرات رژیم غذایی مانند خوردن فیبر بیشتر.
- دارو: عمدتاً ملینها برای درمان یبوست مزمن و مدفوع نهفته که شایعترین علت نشت مدفوع است. اگر اسهال واقعی دارید، دارو میتواند کمک کند. مهم است که به دنبال کمک باشید تا بفهمید چه چیزی باعث مشکل روده شما شده است.
- نوشیدن مایعات بیشتر به نرم شدن مدفوع کمک میکند.
- در صورت بروز نهفتگی مدفوع، ممکن است از تنقیه یا شستشوی روده برای پاکسازی روده استفاده شود.