تئوری یادگیری اجتماعی

نظریه یادگیری اجتماعی آلبرت باندورا اعلام می‌کند که یادگیری از طریق مشاهده، تقلید، و مدل‌سازی اتفاق می‌افتد و تحت تأثیر عواملی مانند توجه، انگیزه، نگرش‌ها، و احساسات است. این تئوری تعامل عناصر محیطی و شناختی را بر نحوه یادگیری افراد توضیح می‌دهد. باندورا می‌گوید که افراد رفتار را از طریق تعاملات اجتماعی یا مشاهده رفتارها از طریق رسانه‌ها فرا می‌گیرند. افراد به رفتارهایی که پاداش داده می‌شود بیشتر تقلید می‌کنند، در حالی که از رفتارهایی که مجازات می‌شوند اجتناب می‌کنند.

فیزیوتراپی در منزل

فهرست مطالب

نظریه یادگیری اجتماعی چیست؟

در نیمه اول قرن بیستم، مکتب روانشناسی رفتاری به یک نیروی مسلط تبدیل شد. رفتارگرایان پیشنهاد کردند که همه یادگیری‌ها نتیجه تجربه مستقیم با محیط از طریق فرآیندهای تداعی و تقویت است. نظریه بندورا معتقد بود که تقویت مستقیم نمی‌تواند همه انواع یادگیری را توضیح دهد.

به عنوان مثال، کودکان و بزرگسالان اغلب برای چیزهایی که هیچ تجربه مستقیمی با آنها ندارند، یاد می‌گیرند. حتی اگر هرگز در زندگی خود چوب بیسبال را تکان نداده اید، احتمالاً می‌دانید که اگر کسی چوب بیسبال را به شما بدهد و به شما بگوید سعی کنید به توپ بیسبال ضربه بزنید، چه کاری باید انجام دهید. این به این دلیل است که شما دیده اید که دیگران این عمل را به صورت حضوری یا در تلویزیون انجام می دهند.

در حالی که نظریه‌های رفتاری یادگیری نشان می‌دهند که همه یادگیری‌ها نتیجه تداعی‌هایی است که با شرطی‌سازی، تقویت و تنبیه شکل می‌گیرد، نظریه یادگیری اجتماعی بندورا پیشنهاد می‌کند که یادگیری نیز می‌تواند صرفاً با مشاهده اعمال دیگران رخ دهد.

نظریه او یک عنصر اجتماعی را اضافه کرد و استدلال کرد که افراد می‌توانند اطلاعات و رفتارهای جدیدی را با تماشای افراد دیگر بیاموزند. این نوع یادگیری که به عنوان یادگیری مشاهده‌ای شناخته می‌شود، می‌تواند برای توضیح طیف گسترده‌ای از رفتارها، از جمله رفتارهایی که اغلب نمی‌توانند توسط سایر نظریه‌های یادگیری توضیح داده شوند، استفاده شود.

مفاهیم اصلی نظریه یادگیری اجتماعی

سه مفهوم اصلی در قلب نظریه یادگیری اجتماعی وجود دارد. اول این ایده است که مردم می‌توانند از طریق مشاهده بیاموزند. بعد این تصور است که حالات ذهنی درونی بخش اساسی این فرآیند هستند. در نهایت، این نظریه تشخیص می‌دهد که صرفاً به این دلیل که چیزی آموخته شده است، به این معنی نیست که منجر به تغییر در رفتار می‌شود.

بندورا در کتاب تئوری یادگیری اجتماعی خود در سال ۱۹۷۷ توضیح داد: “یادگیری بسیار پر زحمت خواهد بود، نه اینکه به آنها اشاره کنیم، اگر افراد مجبور باشند صرفاً بر اثرات اعمال خود تکیه کنند تا به آنها اطلاع دهند که چه کاری انجام دهند.”

بندورا در ادامه توضیح می دهد که “خوشبختانه، بیشتر رفتارهای انسان به صورت مشاهده ای از طریق مدل سازی آموخته می شود: از مشاهده دیگران ایده‌ای درباره نحوه انجام رفتارهای جدید شکل می‌گیرد، و در موارد بعدی، این اطلاعات رمزگذاری شده به عنوان راهنمای عمل، عمل می‌کند.”

بیایید هر یک از این مفاهیم را با عمق بیشتری بررسی کنیم.

مردم می توانند از طریق مشاهده بیاموزند

یکی از شناخته شده‌ترین آزمایشات در تاریخ روانشناسی مربوط به عروسکی به نام بوبو بود. بندورا نشان داد که کودکان رفتارهایی را که در افراد دیگر مشاهده کرده‌اند، یاد می‌گیرند و تقلید می‌کنند.

کودکان در مطالعات بندورا مشاهده کردند که یک بزرگسال با خشونت نسبت به یک عروسک بوبو رفتار می‌کند. وقتی بعداً به بچه‌ها اجازه داده شد در اتاقی با عروسک بوبو بازی کنند، شروع به تقلید از اقدامات تهاجمی که قبلاً مشاهده کرده بودند، کردند.
همانطور که می بینید، یادگیری مشاهده‌ای حتی لزوماً مستلزم تماشای شخص دیگری برای شرکت در یک فعالیت نیست. شنیدن دستورالعمل‌های شفاهی، مانند گوش دادن به پادکست، می‌تواند منجر به یادگیری شود. ما همچنین می‌توانیم با خواندن، شنیدن یا تماشای اعمال شخصیت‌های کتاب و فیلم یاد بگیریم.

این نوع از یادگیری مشاهده‌ای است که به عنوان میله‌ای برای مناقشه تبدیل شده است، زیرا والدین و روانشناسان درباره تأثیر رسانه‌‌ها بر کودکان بحث می‌کنند. بسیاری نگرانند که بچه ها رفتارهای بدی مانند پرخاشگری را از بازی های ویدیویی خشونت آمیز، فیلم‌ها، برنامه‌های تلویزیونی و ویدیوهای آنلاین بیاموزند.

حالات ذهنی برای یادگیری مهم هستند

بندورا خاطرنشان کرد که تقویت محیطی و بیرونی تنها عامل مؤثر بر یادگیری و رفتار نیست. و او متوجه شد که تقویت همیشه از منابع بیرونی نمی‌آید. وضعیت ذهنی و انگیزه شما نقش مهمی در تعیین اینکه آیا یک رفتار آموخته می‌شود یا نه، بازی می‌کند.

او تقویت درونی را نوعی پاداش درونی، مانند غرور، رضایت، و احساس موفقیت توصیف کرد. این تاکید بر افکار و شناخت‌های درونی به ارتباط نظریه‌های یادگیری با نظریه‌های رشد شناختی کمک می‌کند. در حالی که بسیاری از کتاب‌های درسی نظریه یادگیری اجتماعی را با نظریه‌های رفتاری قرار می‌دهند، خود بندورا رویکرد خود را به عنوان یک “نظریه شناختی اجتماعی” توصیف می‌کند.

یادگیری لزوماً منجر به تغییر نمی شود

بنابراین چگونه تشخیص دهیم که چیزی یاد گرفته شده است؟ در بسیاری از موارد، یادگیری بلافاصله پس از نمایش رفتار جدید قابل مشاهده است. هنگامی که به کودک دوچرخه سواری را آموزش می دهید، می توانید به سرعت تشخیص دهید که آیا یادگیری با دوچرخه سواری بدون کمک کودک صورت گرفته است یا خیر.

اما گاهی اوقات می‌توانیم چیزهایی یاد بگیریم، حتی اگر این یادگیری بلافاصله آشکار نباشد. در حالی که رفتارگرایان معتقد بودند که یادگیری منجر به تغییر دائمی در رفتار می شود، یادگیری مشاهده ای نشان می دهد که افراد می توانند اطلاعات جدید را بدون نشان دادن رفتارهای جدید بیاموزند.

عوامل کلیدی برای موفقیت در یادگیری اجتماعی

توجه به این نکته حائز اهمیت است که همه رفتارهای مشاهده شده به طور موثر آموخته نمی‌شوند.چرا؟ عواملی که هم مدل و هم یادگیرنده را درگیر می‌کند می تواند در موفقیت آمیز بودن یادگیری اجتماعی نقش داشته باشد. الزامات و مراحل خاصی نیز باید دنبال شود.

مراحل زیر در فرآیند یادگیری مشاهده ای و مدل سازی دخیل است:

  • توجه: برای یادگیری، باید توجه داشته باشید. هر چیزی که توجه شما را منحرف کند، تأثیر منفی بر یادگیری مشاهده‌ای خواهد داشت. اگر مدل جالب باشد یا جنبه جدیدی از موقعیت وجود داشته باشد، به احتمال زیاد توجه کامل خود را به یادگیری اختصاص خواهید داد.
  • حافظه: توانایی ذخیره اطلاعات نیز بخش مهمی از فرآیند یادگیری است. حافظه می‌تواند تحت تأثیر عوامل متعددی قرار گیرد، اما توانایی جمع آوری اطلاعات بعدا و عمل بر روی آن برای یادگیری مشاهده ای حیاتی است.
  • بازتولید: هنگامی که به مدل توجه کردید و اطلاعات را حفظ کردید، زمان آن است که رفتاری را که مشاهده کردید انجام دهید. تمرین بیشتر رفتار آموخته شده منجر به بهبود و ارتقای مهارت می شود.
  • انگیزه: در نهایت، برای موفقیت آمیز بودن یادگیری مشاهده‌ای، باید انگیزه تقلید از رفتاری داشته باشید که الگوبرداری شده است. تقویت و تنبیه نقش مهمی در ایجاد انگیزه دارد.
    در حالی که تجربه این انگیزه‌ها می‌تواند بسیار مؤثر باشد، مشاهده دیگران در حال تجربه نوعی تقویت یا تنبیه نیز می‌تواند بسیار مؤثر باشد. به عنوان مثال، اگر می بینید که دانش آموز دیگری به دلیل حضور به موقع در کلاس با اعتبار اضافی پاداش می گیرد، ممکن است هر روز چند دقیقه زودتر حاضر شوید.

کاربردهای دنیای واقعی برای نظریه یادگیری اجتماعی

نظریه یادگیری اجتماعی می‌تواند تعدادی کاربرد در دنیای واقعی داشته باشد. به عنوان مثال، می‌توان از آن برای کمک به محققان در درک چگونگی انتقال پرخاشگری و خشونت از طریق یادگیری مشاهده‌ای استفاده کرد. با مطالعه خشونت رسانه‌ای، محققان می‌توانند درک بهتری از عواملی که ممکن است کودکان را وادار به انجام اقدامات تهاجمی که در تلویزیون و فیلم‌ها به تصویر می‌کشند به دست آورند.

اما از یادگیری اجتماعی نیز می‌توان برای آموزش رفتارهای مثبت به افراد استفاده کرد. محققان می‌توانند از نظریه یادگیری اجتماعی برای بررسی و درک راه‌هایی استفاده کنند که از الگوهای نقش مثبت می توان برای تشویق رفتارهای مطلوب و تسهیل تغییرات اجتماعی استفاده کرد.

منبع

https://www.verywellmind.com/social-learning-theory-2795074

خدمات توانبخشی در منزل

می‌خواهید بهترین خدمات روانشناسی را دریافت کنید؟

آیا به دنبال بهبودی در کیفیت زندگی خود هستید؟ با ما، بهترین خدمات توانبخشی را تجربه کنید. تیم ما از متخصصین و درمانگران مجرب با همراهی شما، به سرعت به هدفتان نزدیک خواهند شد. از امروز با ما همراه باشید و زندگی را با انرژی و امید پر کنید!