بهترین روش‌های درمان لکنت زبان در بزرگسالان

بهترین روش‌های درمان لکنت زبان در بزرگسالان

فهرست مطالب

یکی از شایع‌ترین مشکلات گفتاری که در برخی افراد دیده می‌شود، لکنت‌ زبان است. روش‌های متفاوتی را می‌توان برای درمان این مسئله پیش گرفت. گفتاردرمانی، یکی از بهترین راهکار‌های رفع این موضوع محسوب می‌شود. علائم مختلفی می‌توانند نشان‌دهنده این مشکل در بزرگسالان باشند. به‌ طور مثال، تکرار یا کشش برخی از حروف یا کلمات، از نشانه‌های بارز لکنت ‌زبان به‌حساب می‌آید. پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی بیشتر با بهترین روش‌ درمان لکنت زبان در بزرگسالان، مطالب این مقاله را به‌ هیچ‌ وجه ازدست ندهید و تا انتها ما را همراهی کنید.

گفتار درمانی در منزل برای بزرگسالان جزو بهترین روش‌های درمانی برای لکنت زبان است که افراد می‌توانند با توجه به بازه زمان مدنظر خود، این خدمات را دریافت نمایند. اگر شما یا والدینتان دچار لکنت زبان شده‌اید، می‌توانید با مجموعه سیب نت تماس حاصل فرمایید تا گفتاردرمانگران مجموعه ما در منزل شما حضور یابند و جلسات گفتار درمانی در منزل را به شما عزیزان ارائه دهند.


ارتباط و تماس با مجموعه توانبخشی سیب‌نت

درمانگران و متخصصان سیب نت

پویا رعایی، کاردرمانگر

فهیمه اردشیری، گفتاردرمانگر

فهیمه اردشیری، گفتاردرمانگر

سبحان امیری، فیزیوتراپیست

سبحان امیری، فیزیوتراپیست

علی مهربان، کاردرمانگر

علی مهربان، کاردرمانگر

دلایل ایجاد لکنت ‌زبان در بزرگسالان

دلایل لکنت ‌زبان در بزرگسالان

قبل‌از هر اقدامی، بهتر است دلایلی که باعث بروز لکنت ‌زبان در بزرگسالان می‌شوند را مورد بررسی قرار دهیم. پس‌ از آشنایی با این موارد، می‌توانید علت پدید آمدن این مشکل را متوجه شوید و تا حد زیادی از آن پیشگیری کنید. دلایل ایجاد لکنت ‌زبان به ‌شرح ذیل هستند:

  • ترسیدن ناگهانی
  • مشکلات یا ویژگی‌های ژنتیکی در افراد
  • آسیب به مغز و اعصاب
  • عوامل سلولی و عدم عملکرد صحیح اندام
  • استرس و اضطراب در دوران خردسالی
  • ترس از اتفاقات و رخدادهای محیطی شامل سیل و زلزله

چه علائمی برای تشخیص لکنت ‌زبان در بزرگسالان وجود دارد؟

در برخی از مواقع، مشاهده شده است که افراد فکر می‌کنند دچار لکنت ‌زبان شده‌اند. اگر شما نیز در این موضوع شک دارید و می‌خواهید از وجود چنین مشکلی در گفتار خود مطمئن شوید، باید علائم آن را بدانید. در مرحله اول مواردی را که در این بخش برای شما بیان خواهیم کرد را در گفتار خود بررسی کنید. درصورت اطمینان از وجود لکنت، پیشنهاد می‌کنیم به یک متخصص گفتاردرمانی مراجعه کنید. علائم این مشکل عبارتند از:

  • تکرار شدن برخی از صداها یا هجاها
  • کشیدن یک‌ صدا یا حرف خاص بیش ‌از اندازه معمول
  • تکرار بیش‌ از اندازه برخی از کلمات تک‌هجایی مانند “اوم”
  • مکث‌ کردن طولانی هنگام بیان حروف و کلمات
  • عدم توانایی بیان افکار

نحوه تشخیص لکنت ‌زبان توسط متخصص گفتاردرمانی

نحوه تشخیص لکنت ‌زبان توسط متخصص گفتاردرمانی

شاید برایتان سوال باشد که پزشک متخصص گفتار درمانی، چگونه می‌تواند نسبت به وجود لکنت ‌زبان در بزرگسالان مطمئن شود؟ برخی از افرادی که در ادا کردن کلمات مشکل دارند، فکر می‌کنند که به لکنت‌زبان دچار شده‌اند؛ اما این‌طور نیست! در واقع زمانی که به یک متخصص یا گفتاردرمانگر مراجعه می‌کنید، وی از‌طریق تشخیص حرفه‌ای و بررسی نشانه‌های مختلف، وجود این مشکل را تأیید یا رد می‌کند. شنیدن صحبت و گفتارهای مراجعه‌کننده و انجام تست‌های مختلف، روش‌هایی هستند که متخصصان به‌ کار می‌گیرند.

گفتاردرمانی؛ بهترین روش درمان لکنت ‌زبان بزرگسالان

گفتاردرمانی برای درمان لکنت زبان

روش‌های متفاوتی برای درمان این مشکل گفتاری ابداع شده‌اند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. یکی از مؤثرترین آن‌ها که امروزه در مراکز زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد، گفتاردرمانی است. به‌ طور کلی، گفتاردرمانی یک روش بسیار عالی جهت از بین‌ بردن مشکلات زبانی و بیانی به‌ حساب می‌آید. یک متخصص گفتاردرمانی، راهکارهای گوناگونی را برای مدیریت این عارضه به شما آموزش می‌دهد. در واقع تکنیک‌های این شیوه، با گذشت زمان باعث از بین ‌رفتن لکنت در گفتار فرد می‌شوند.

مزایای گفتاردرمانی جهت درمان لکنت‌زبان

از دیگر دلایلی که باعث شده گفتاردرمانی به یک روش کاربردی و محبوب تبدیل شود، مزایای آن است. در واقع مزایای این روش نسبت به راهکارهای دیگر بسیار بیشتر بوده و تأثیرگذاری آن را دوچندان می‌کنند. مزایای این شیوه درمانی عبارتند از:

  • کمک به تقویت عزت‌ نفس فرد
  • عملکرد بهتر زبان جهت گفتار صحیح
  • کمک به افزایش استقلال بیمار
  • عدم نیاز به داروهای شیمیایی یا دستگاه‌های الکترونیکی
  • بهبود درک و توانایی بیان ایده‌ها
  • بهبود کیفیت صدای شخص و رسا کردن آن
  • مناسب برای تمام سنین از جمله کودکان، بزرگسالان و سالمندان

مراحل گفتاردرمانی برای لکنت‌ زبان

موضوعی که دانستن آن به درمان لکنت ‌زبان در بزرگسالان کمک می‌کند، آشنایی با مراحل گفتاردرمانی است. پیشنهاد می‌کنیم قبل ‌از مراجعه به کلینیک یا درخواست اعزام متخصص به منزل، مراحل این شیوه را بررسی کنید. این مراحل به‌ صورت زیر هستند:

  • ابتدا متخصص شرایط گفتاری شما را ارزیابی می‌کند.
  • سپس به افزایش حجم تنفس دیافراگمی شما کمک خواهد کرد.
  • کنترل دم و بازدم نیز از مراحلی است که در این فرایند طی می‌شود.
  • پس‌از اتمام تمرین‌ها، پزشک نکاتی را جهت تثبیت درمان به شما ارائه می‌دهد.

دیگر روش‌های درمان لکنت‌ زبان در بزرگسالان

دیگر روش‌های درمان لکنت‌زبان در بزرگسالان

علاوه ‌بر روش گفتاردرمانی، شیوه‌های دیگری نیز جهت درمان لکنت ‌زبان در بزرگسالان وجود دارند. بهتر است این راهکارها را نیز بررسی کرده و با گفتاردرمانی مقایسه کنید. اینگونه، مزایای گفتاردرمانی را بهتر درک خواهید کرد. در این بخش، برخی از روش‌های درمان لکنت را توضیح می‌دهیم.

مشاوره روانشناسی و رفتاردرمانی شناختی در مراکز معتبر

روشی که می‌تواند تاثیر خوبی در درمان لکنت‌ زبان بگذارد، پیوند گفتاردرمانی سنتی با رفتاردرمانی شناختی است. رفتاردرمانی شناختی یا همان CBT، باعث افزایش اثر درمان لکنت می‌شود. در این شیوه به موارد مختلفی می‌پردازند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به ارائه دیدگاه‌های جدید نسبت به مشکلات، آموزش‌های دقیق به بیمار، کمک به مثبت گرایی فرد، رفع افکار منفی و به چالش کشیدن آن‌ها، کمک به بهترشدن رفتارها و ارتباطات اجتماعی و… اشاره کرد.

عضو شدن در گروه‌های حمایتی لکنت ‌زبان

گروه‌های پشتیبانی یا حمایتی لکنت ‌زبان، یک گروه متشکل از افرادی است که به این عارضه مبتلا شده‌اند. در این جمع‌، به افراد کمک می‌کنند تا با به اشتراک گذاشتن تجربیات، ترس‌ها، انتظارات و رؤیاهای خود، به درک بهتری از موقعیت زندگی برسند.

می‌توان این گروه‌ها را به ‌صورت آنلاین تشکیل داد؛ اما مؤثرترین روش، ایجاد آن‌ها به‌ صورت حضوری در سالن‌ها یا فرهنگسراها است. در این صورت افراد ارتباط بهتری با یکدیگر می‌گیرند و همچنین همدردی با دیگران، می‌تواند حس خوبی را به بیماران انتقال دهد.

به‌کارگیری دستگاه‌های الکتریکی

در سال‌های اخیر، محققان روی دستگاه‌های الکترونیکی مختلفی مانند DAF و FAF کار کرده‌اند. DAF در واقع دستگاه بازخورد شنیداری تأخیری بوده و به کسانی که لکنت ‌زبان دارند، کمک بسزایی می‌کند. FAF نیز دستگاه بازخورد فرکانس تغییر یافته است که در اکثر برنامه‌های درمانی امروزی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اغلب این دستگاه‌ها، به کاهش سرعت و افزایش دقت در گفتار افراد کمک می‌کنند. با بهره‌گیری از این ابزارها، اثر کرال نیز قادر به پیاده‌سازی خواهد بود. در این روش، گوینده صدای خود را طوری می‌شوند که انگار با دیگران گفتار هماهنگ دارد.

انجام روش‌های خانگی جهت درمان لکنت زبان

برخی روش‌های خانگی نیز وجود دارند که به رفع لکنت زبان در بزرگسالان کمک می‌کنند؛ البته نمی‌توان این موارد را درمان قطعی این موضوع دانست. صحبت‌ کردن به‌ شکل آهسته را تمرین کنید؛ زیرا عجله ‌کردن در بیان جملات، باعث ایجاد مشکل در ابراز کلمات می‌شود. سعی کنید در طول روز، چند صفحه کتاب را با صدای بلند بخوانید. بهتر است برای تکلم بهتر کلمات، مواد‌غذایی مفیدی مانند انگور فرنگی، خرما، کره، بادام، روغن براهمی، عسل و نمک و… را میل کنید؛ این موضوع، به تامین موادمعدنی و تقویت مغز کمک می‌کنند. همچنین می‌توانید آهنگ مورد علاقه خود را گوش داده و تلاش کنید با خواننده آن بخوانید.

جمع‌بندی

امروزه روش‌های مختلفی برای درمان لکنت ‌زبان در بزرگسالان به‌کار گرفته می‌شوند. گفتاردرمانی یکی از بهترین روش‌های رفع این مشکل به ‌حساب می‌آید زیرا در این شیوه درمانی، پزشک متخصص فرد را با ترفندهای ساده، اما تأثیرگذار درمان می‌کند.

همچنین از علائم این بیماری می‌توان به تکرار برخی از صداها یا هجاها، مکث طولانی، عدم توانایی بیان افکار و… اشاره کرد. در صورتی‌ که فرد به دستورالعمل‌های متخصص به‌ خوبی گوش کرده و آن‌ها را رعایت کند، درمان در کمترین زمان ممکن و بدون هیچ‌گونه دارو یا دستگاهی تاثیر خود را می‌گذارد.

سوالات متداول

آیا می‌توان گفتاردرمانی را در منزل انجام داد؟

در پاسخ به این سوال مهم باید گفت که بله؛ شما قادر هستید گفتاردرمانی را در منزل خود نیز انجام دهید. در چنین شرایطی دیگر نیازی نیست به بیمارستان یا کلینیک‌های درمانی مراجعه کنید و متخصص به خانه شما اعزام می‌شود. همچنین شما می‌توانید بدون حضور متخصص این کار را انجام دهید که البته باید از ‌قبل برنامه تمرینی خود را از او دریافت کرده باشید.

قیمت گفتاردرمانی چقدر است؟

قیمت جلسات گفتار درمانی به عوامل مختلفی همچون شهرت مرکز یا کلینیک، نوع جلسات اعم از حضوری یا آنلاین و شخصی سازی درمان برای بیمار بستگی دارد. در مجموعه سیب نت، قیمت خدمات گفتار درمانی برای لکنت زبان در بزرگسالان از شروع قیمت ۳۰۰ هزار تومان به صورت جلسه‌ای می‌باشد.

کدام روش درمانی لکنت زبان برای همه افراد مناسب است؟

روش گفتار درمانی بهترین گزینه برای تمامی افراد در هر سن و سالی است زیرا بدون عوارض می‌باشد.

آیا لکنت زبان به طور طبیعی و خود به خودی برطرف می‌شود؟

در برخی موارد، به ویژه در کودکان و خردسالان، لکنت زبان ممکن است به طور طبیعی با رشد مهارت‌های زبانی از بین برود. با این حال، اگر لکنت بیش از چند ماه ادامه داشته باشد یا با گذشت زمان بدتر شود، مداخله حرفه‌ای برای جلوگیری از تبدیل شدن آن به یک مشکل طولانی مدت توصیه می‌شود.

داروهای موجود برای درمان لکنت زبان چیست؟

در حال حاضر، هیچ دارویی برای لکنت زبان که مورد تایید FDA (سازمان غذا و دارو) باشد، وجود ندارد.  به طور کلی، هیچ قرص جادویی وجود برای درمان لکنت زبان در بزرگسالان ندارد. با این حال، با آسیب شناسی گفتار و گفتار درمانی بزرگسالان می‌توانید لکنت زبان را متوقف و درمان کنید.

راهبردهای عاطفی و روانی مؤثر در درمان لکنت زبان بزرگسالان چیست؟

راهکارهای عاطفی و روانی برای درمان لکنت زبان از طریق روانشناختی انجام می‌گیرد؛ به اینصورت که افراد دچار لکنت زبان باید به افزایش اعتماد به نفس که شامل شرکت بیشتر در اجتماع می‌باشد، بپردازند. همچنین باید اضطراب خود را کاهش دهند و آرام‌گویی را تمرین نمایند. تکنیک‌هایی مانند یوگا و مدیتیشن نیز می‌توانند به مدیریت جنبه‌های عاطفی کمک کنند.

مقالات مرتبط

تشنج

تشنج تشنج یک انفجار ناگهانی و کنترل نشده از فعالیت الکتریکی در مغز است که باعث تغییر در رفتار، حرکات،