کم شنوایی در کودکان موجب نگرانی در والدین آنها میشود زیرا این مشکل ممکن است موجب تاخیر در روند گفتار و زبان کودک شود. به همین علت، همیشه والدین این دسته از کودکانی که دچار کم شنوایی هستند، به دنبال علت و روشهای درمانی این مشکل هستند. در این مطلب میتوانید با بهترین روشهای درمانی برای رفع مشکل کم شنوایی در کودک خود آشنا شوید.
برای درمان کم شنوایی کودک خود میتوانید از خدمات گفتار درمانی در منزل توسط متخصصین مجرب مرکز توانبخشی سیب نت استفاده نمایید. برای این منظور تنها کافی است تا با کارشناسان مجموعه ما به شماره ۰۹۹۱۸۴۵۱۰۲۵ تماس حاصل فرمایید.
کم شنوایی کودکان به چه معناست؟
کم شنوایی مشکلی در گوش کودک است که توانایی تشخیص صدا را کاهش میدهد. کم شنوایی میتواند یک یا هر دو گوش را درگیر کند و از خفیف تا عمیق متغیر است. حتی کم شنوایی خفیف نیز میتواند در مهارتهای گفتاری و زبانی کودک اختلال ایجاد کند.
تقریباً از هر ۱۰۰۰ کودک، چهار کودک با کم شنوایی متولد میشوند. تا سن ۱۲ سالگی، حدود ۲۰ درصد از کودکان درجاتی از کم شنوایی را تجربه میکنند. کم شنوایی اکتسابی میتواند نتیجه ضربه به سر، بیماری، قرار گرفتن در معرض صداهای بلند یا برخی درمانهای پزشکی باشد.
لازم است بگوییم که کم شنوایی میتواند موقت یا دائمی باشد. بسته به نوع و علت کم شنوایی، جراحی یا روشهای درمانی مختلف نظیر دارودرمانی ممکن است شنوایی کودک شما را بازیابی کند. کودکان مبتلا به کم شنوایی دائمی اغلب قادر به شنیدن برخی صداها با فناوریهایی مانند سمعک یا کاشت حلزون هستند. درمان زودهنگام میتواند نقش مهمی در کمک به کودکان خردسال در توسعه مهارتهای زبانی و ارتباطی داشته باشد.
آشنایی با سطوح کم شنوایی در کودکان
کم شنوایی در کودکان به صورت خفیف، متوسط، شدید یا عمیق طبقهبندی میشود.
- کودک مبتلا به کم شنوایی خفیف در شنیدن صداهای ملایم، از جمله افرادی که صدای ملایم دارند، مشکل دارد.
- کودکی که کم شنوایی متوسط دارد، در پیگیری مکالمات در سطح معمولی مشکل خواهد داشت، به خصوص اگر صدایی در محیط وجود داشته باشد.
- کودک مبتلا به کم شنوایی شدید در شنیدن صداهای بلند مشکل دارد.
- کودکی که کم شنوایی عمیق دارد، نمیتواند اکثر صداها را بشنود.
علائم کم شنوایی کودکان
نوزادان قبل از اینکه بتوانند از طریق گفتار با دیگران ارتباط برقرار کنند به صداها پاسخ میدهند. اگر نوزاد کم شنوایی داشته باشد، ممکن است:
- از صداهای بلند ناگهانی مبهوت یا ناراحت نشود.
- تا ۳ ماهگی صدای والدین خود را تشخیص نمیدهد.
- تا ۶ ماهگی سر خود را به سمت صدا نچرخاند.
- تا سن ۱۲ ماهگی صداها یا کلمات ساده را تقلید نکند.
در کودکان نوپا و بزرگتر، علائم کم شنوایی عبارتند از:
- مهارتهای زبانی با تاخیر
- گفتار غیرعادی
- اصرار بر گوش دادن به تلویزیون یا موسیقی با صدای بلند
- مشکلات یادگیری
- عدم توجه به مکالمات
- وقتی کسی نام او را صدا میکند، پاسخ نمیدهد.
نحوه تشخیص کم شنوایی کودکان
غربالگری برای کاهش شنوایی یکی از اصلیترین مراقبتهای کودکان است. در هنگام تولد نوزادان معمولا از نظر کم شنوایی در ماه اول زندگی خود غربالگری میشوند. خردسالان و کودکان نیز باید تا سن ۱۰ سالگی در فواصل معین از نظر کم شنوایی غربالگری شوند مخصوصا اگر علائم کم شنوایی در آنها دیده شود.
اگر کودک شما علائم کم شنوایی را نشان میدهد، ممکن است پزشک او را برای انجام آزمایشات بیشتر به یک متخصص گوش ارجاع دهد. نوع تست شنوایی نیز به سن کودک شما بستگی دارد.
روشهای درمان کم شنوایی کودکان
روشهای مختلفی برای درمان کم شنوایی کودکان با توجه به سطح شنوایی آنها توسط پزشکان در نظر گرفته میشوند که مهمترین آنها را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
سمعکها
سمعکها وسایل الکترونیکی یا باتری دار هستند که صدا را تقویت می کنند. برای بسیاری از کودکان با کم شنوایی خفیف یا متوسط، سمعک میتواند یکی از بهترین گزینهها باشد. کودکان مبتلا به کم شنوایی شدید یا عمیق می توانند برخی صداها را از طریق سمعک دریافت کنند، اما معمولاً برای درک گفتار و مشارکت کامل در مکالمات نیاز به ترکیب لب خوانی یا زبان اشاره دارند.
کاشت حلزون
کاشت حلزونی شامل یک ابزار الکترونیکی است که تا حدی شنوایی را برای کودکان مبتلا به کم شنوایی شدید یا عمیق در هر دو گوش بازیابی میکند. کاشت حلزون به جای انتقال صدا از طریق گوش مانند سمعک، صداها را از طریق یک پردازشگر گفتاری که در پشت گوش قرار دارد، دریافت میکند و آن را به یک دستگاه شنوایی کاشته شده در گوش داخلی منتقل میکند. این به کودکان کمک میکند تا بسیاری از صداها از جمله گفتار را بشنوند، اما شنوایی عادی را باز نمیگرداند. با درمان و تمرین مداوم گوش دادن، کودکان دارای کاشت حلزون اغلب می توانند یاد بگیرند که زبان گفتاری را بفهمند.
گفتار درمانی
پس از تشخیص و درمانهای اولیه کم شنوایی در کودکان توسط پزشک متخصص، برای درک بهتر لغات و بیان کلمات توسط کودک میتوان از خدمات گفتار درمانی توسط درمانگران مجرب استفاده کرد. گفتاردرمانی به چندین صورت در منزل یا حتی گفتار درمانی آنلاین نیز به بیماران ارائه میشود تا هر فرد با توجه به شرایط و فرصتی که در اختیار دارد بتواند این خدمات را دریافت نماید. برای خدمات گفتاردرمانی در منزل یا به صورت آنلاین میتوانید از مرکز توانبخشی سیب نت کمک بگیرید.
سخن پایانی
کم شنوایی در کودکان میتواند تأثیرات عمیقی بر زندگی آنها داشته باشد، اما با شناسایی زودهنگام و درمان مناسب، میتوان به بهبود شنوایی و کیفیت زندگی آنها کمک کرد. والدین باید به علائم کم شنوایی توجه کنند و در صورت مشاهده هر گونه نشانه، به پزشک متخصص مراجعه کنند. حمایت خانواده و استفاده از روشهای درمانی مناسب مانند گفتار درمانی، میتواند به کودکان کمک کند تا به پتانسیل کامل خود دست یابند و مشکل کم شنوایی آنها را رفع نماید.