سر مهم ترین عضو بدن یعنی مغز را در خود جای داده است و هر گونه ضربه، در اثر تصادف، زمین خوردن یا ضربات مستقیم به این ناحیه، می تواند برای مغز خطرناک باشد. آسیب به مغز به معنای آسیب های جدی بر توانایی های جسمی، ذهنی و روانی افراد است. پس از ضربه مغزی افراد ممکن است در انجام کوچک ترین و ساده ترین امور روزانه خود، مانند غذا خوردن یا راه رفتن دچار مشکل شوند. بسیاری از افرادی که دچار این عارضه شده اند، به دنبال راه حلی برای بازیابی تمام یا بخشی از توان از دست رفته خود هستند. در چنین شرایطی، در کنار سایر روش های درمانی، پزشکان کاردرمانی را توصیه می کنند. ما در این مقاله به اهمیت و مزایای کاردرمانی ضربه مغزی در منزل می پردازیم و توضیح می دهیم چرا دریافت این خدمات در منزل می تواند بسیار تاثیر گذار باشد.
ضربه مغزی و اهمیت درمان به موقع
ضربه مغزی شایع ترین نوع آسیب مغزی است که می تواند عواقب جدی برای فرد به همراه داشته باشد. شما ممکن است یک ورزشکاری باشید که در خلال یک مسابقه ورزشی یا حتی تمرین های روتین روزانه خود، دچار ضربه مغزی شوید. این آسیب ممکن است در خلال رانندگی، پیاده روی در خیابان، در محیط کار و حتی در محیط امن خانه رخ دهد. علائم ضربه مغزی ممکن است بلافاصله پس از حادثه بروز کنند. این علائم شامل سردرد، صدای زنگ در گوش، حالت تهوع، استفراغ، خستگی و تاری دید هستند. همچنین ممکن است پس از ضربه احساس گیجی و فراموشی به شما دست دهد که در دسته علایم رایج جای می گیرند. گاهی ممکن است علائم ضربه مغزی تا چند روز پس از حادثه ظاهر نشوند. در چنین شرایطی ممکن است بیمار مشکلاتی مانند اختلال در تمرکز، تحریک پذیری، حساسیت به نور و صدا و تغییر در روتین خواب را تجربه کند.
ضربه مغزی باید به موقع درمان شود. در صورت عدم تشخیص و درمان این عارضه، عواقب بلند مدت و جدی در انتظار بیمار هستند. درمان سریع از آسیب های دائمی به مغز جلوگیری می کند. در غیر این صورت مشکلاتی مانند اختلالات شناختی، مشکلات حافظه و تغییرات شخصیتی اجتناب ناپذیر خواهند بود. همچنین در صورت عدم درمان به موقع، مشکلاتی مانند سندرم ضربه مغزی مزمن، کاهش عملکرد مغز و اختلالات عصبی نیز پیش بینی می شوند.
چرا پزشکان، کاردرمانی ضربه مغزی را تجویز می کنند؟
کاردرمانی ضربه مغزی در واقع مجموعه ای از اقدامات و تمرین هایی است که به افراد آسیب دیده کمک می کند تا تمام یا بخشی از توان از دست رفته خود را بازیابند. بیمارانی که ضربه مغزی را پشت سر گذاشته اند، ممکن است در عملکرد روزانه خود دچار مشکل شده باشند. بیماری را در نظر بگیرید که در اثر یک تصادف شدید، قسمتی از مغزش به شدت آسیب دیده است و حالا بخشی از دامنه حرکتی روزانه خود را از دست داده است. احتمالا این بیمار در غذا خوردن و حمام کردن دچار مشکل است. بخشی از توان از دست رفته، با تقویت ماهیچه ها و الگوهای حرکتی، قابل بازیابی است. کاردرمانگران می توانند با طراحی تمرینات مقاومتی مختلف، الگوی حرکتی بیمار را تصحیح کنند.
کاردرمانی ضربه مغزی طیف گسترده ای از خدمات را پوشش می دهد. این شاخه از درمان تنها به توانمندی های فیزیکی بیماران متمرکز نیست. به عنوان مثال، بیمارانی که در اثر ضربه مغزی دچار آسیب های شناختی شده اند یا توانایی سخن گفتن و برقراری ارتباط خود را از دست داده اند، می توانند از این شاخه درمانی بهره ببرند. حتی افراد با کوچک ترین و جزئی ترین آسیب ها در اثر ضربه مغزی می توانند از خدمات کاردرمانی ضربه مغزی بهره مند شوند.
کاردرمانی ضربه مغزی در منزل: مزایا
کاردرمانی ضربه مغزی معمولا در محیط های کلینیک یا در محیط خانه انجام می شود. باور عموم بر این است که بیمارانی که به شدت تحت ضربه مغزی آسیب دیده اند و توانایی حرکتی خود را از دست داده اند یا بیمارانی که به دلیل سن بالا و سایر بیماری های زمینه ای امکان جابجایی ندارند، از مخاطبان اصلی کاردرمانی ضربه مغزی در منزل هستند. در واقعیت، کاردرمانی ضربه مغزی در منزل، مخاطب خاصی ندارد. همه ما می دانیم که تنها زمانی که بیمار احساس امنیت و آرامش داشته باشد، روند بهبود آغاز می شود. کاردرمانی ضربه مغزی در منزل روند درمان را در محیطی آشنا، امن و با حضور افراد نزدیک بیمار پیش می برد. این موضوع نه تنها برای بیمارانی که امکان جابجایی ندارند، بلکه برای آن دسته از افرادی که در محیط های درمانی دچار استرس می شوند نیز اهمیت پیدا می کند.
کاردرمانی ضربه مغزی در منزل مزایای دیگری نیز دارد. با حضور کاردرمانگر در محیط خانه، فضای بیمار به درستی ارزیابی می شود. کاردرمانگری را تصور کنید که برای درمان یک بیمار ضربه مغزی به محیط خانه او می رود. هدف درمان، بازیابی توان بیمار برای انجام امور شخصی خود از جمله استحمام است. کاردرمانگر با ارزیابی شرایط حمام خانه بیمار و مسافتی که وی باید از تخت تا حمام طی کند، می تواند برنامه شخصی سازی شده دقیق تری را برای درمان وی ارائه دهد. احتمالا کاردرمانگر استفاده از وسایل کمکی مانند واکر را توصیه خواهد کرد و برای رفاه حال بیمار در داخل حمام میله های نگهدارنده یا صندلی های مخصوص نصب خواهد شد. چنین ارزیابی دقیق و شخصی سازی شده ای در محیط کلینیک امکان پذیر نیست.
روند کاردرمانی ضربه مغزی در منزل
محققان دانشگاه جان هاپکینز یک فرایند چند مرحله ای استاندارد را برای کاردرمانی ضربه مغزی در منزل معرفی کرده اند که شامل ارزیابی دقیق، برنامه ریزی منظم و پیگیری روند پیشرفت بیمار است. پس از ضربه مغزی، مهم ترین هدف کاردرمانی در منزل، کمک به بازیابی توانایی های شناختی، حرکتی و اجتماعی فرد خواهد بود. بر اساس این استاندارد:
- کاردرمانگر ابتدا وضعیت فیزیکی و ذهنی بیمار را ارزیابی می کند تا نیازهای خاص، نقاط قوت و ضعف بیمار به درستی شناسایی شوند.
- بر اساس ارزیابی های اولیه، کاردرمانگر ممکن است مجموعه ای از تمرینات حرکتی، تقویت تعادل، هماهنگی عضلات و باز آموزش مهارت های روزمره را پیشنهاد دهد. برخی از این تمرین ها باید با مشورت پزشک و فیزیوتراپ معالج انجام شوند. در صورت نیاز، روش استفاده از ابزارهای مختلف نیز باید به بیمار آموزش داده شود.
- در مرحله بعد، کاردرمانگر باید بر مدیریت علایم شناختی، مانند تمرکز، حافظه و پردازش اطلاعات تمرکز کند. تمرینات ذهنی، آموزش تکنیک های مدیریت استرس و کمک به فرد برای بازگشت به فعالیت های اجتماعی و حرفه ای، در این بخش صورت می گیرد.
- درمان باید به صورت مرحله به مرحله، با اهداف بلند و کوتاه مدت مشخص صورت گیرد و در هر مرحله، کاردرمانگر باید روند درمان و پیشرفت بیمار را ارزیابی کند.
زمان بندی جلسات کاردرمانی ضربه مغزی در منزل
زمانبندی جلسات کاردرمانی ضربه مغزی در منزل بسته به شدت آسیب و نیازهای فرد و محیط درمان متفاوت است. در محیط کلینیک جلسات درمان معمولا ۴۵ دقیقه ای هستند اما در خانه، این جلسات طولانی تر بوده و تا ۶۰ دقیقه می رسند. همچنین همیشه اولین جلسه کاردرمانی، چون با ارزیابی بیمار همراه است، طولانی تر خواهد بود. جلسات درمان باید ۲ الی ۳ بار در هفته تکرار شوند. به همین خاطر است که کاردرمانی ضربه مغزی در منزل برای بیمارانی که مشکلات حرکتی شدید دارند، کودکان و افرادی که از محیط کلینیک هراس دارند، ایده آل هستند.
یادآوری یک نکته مهم
ضربه مغزی یک اتفاق است که پیامد هایی طولانی مدت دارد و برای درمان، هیچ چیزی به اندازه صبوری به شما کمک نخواهد کرد. مسیر درمان ضربه مغزی طولانی است و در این راه، مشکلاتی مانند محدودیت های فضای درمان، عدم دسترسی به تجهیزات تخصصی و کمبود نظارت درمانگران حرفه ای، می تواند چالش هایی را برایتان به همراه داشته باشد. گاهی اطرافیان بیمار به دلیل کمبود اطلاعات و دانش کافی، ممکن است بیش از آنکه در روند درمان به بیمار کمک کنند، بیشتر به مانعی برای درمان او تبدیل شوند. محدودیت در انجام فعالیت های اجتماعی و تفریحی، انزوای اجتماعی و مشکلات ارتباطی نیز زندگی روزانه را هم برای بیمار و هم اطرافیان او دشوار خواهد ساخت. طی کردن این مسیر در کنار افراد متخصص آسان تر خواهد بود.
سیب نت در کنار شماست!
کاردرمانی ضربه مغزی در منزل راه حل درمانی است که اگر به کاردان سپرده شود، بهترین نتیجه ها را به همراه دارد. مجموعه توانبخشی سیب نت با سالها تجربه در حوزه های کاردرمانی، فیزیوتراپی و گفتاردرمانی آماده است تا به شما و عزیزانتان در این راستا کمک کند. این مجموعه با اعزام نیروی متخصص به نقاط مختلف پایتخت، می تواند جدید ترین متدهای کاردرمانی و روش های درمانی را به خانه شما بیاورد و مانند فردی دلسوز، تا روز بهبودی، در کنار شما باشد. مجموعه توانبخشی سیب نت، با تیم برجسته کاردرمانگران خود، با ارائه برنامه های درمانی شخصی سازی شده و نظارت دقیق بر روند درمان، به بیماران کمک میکند تا به سرعت به فعالیتهای روزانه خود بازگردند. این رویکرد علمی و مبتنی بر تجربه، فرآیند درمان را تسهیل میکند و به فرد کمک مینماید تا با حمایت حرفهای به اهداف درمانی خود برسد. برای آگاهی از شرایط خدمات و هزینه ها همین امروز می توانید با مشاوران سیب نت از طریق شماره ۰۹۹۱۸۴۵۱۰۲۵ تماس حاصل کنید.