بهبودی پس از سکته مغزی
فهرست مطالب
سکته مغزی زمانی اتفاق می افتد که جریان خون به هر قسمت از مغز متوقف شود.
هر فرد زمان بهبودی متفاوت و نیاز به سطوح متفاوتی از مراقبت دارد. مشکلات مربوط به حرکت، فکر کردن و صحبت کردن اغلب در هفته ها یا ماه های اول پس از سکته به کمک توانبخشی بهبود مییابند. برخی از افراد ماهها یا سالها پس از سکته مغزی بهبود مییابند.
محیط زندگی پس از سکته مغزی
اکثر افراد برای کمک به بهبودی پس از مرخص شدن از بیمارستان به توانبخشی سکته مغزی نیاز دارند. توانبخشی سکته به شما کمک میکند توانایی مراقبت از خود را دوباره به دست آورید.
اکثر درمانها را میتوان در محل زندگی شما از جمله در خانه انجام داد. کسانی که میتوانند به خانه برگردند ممکن است به یک کلینیک خاص بروند یا از کسی بخواهند که به خانه آنها بیاید.
اینکه آیا می توانید پس از سکته به خانه برگردید بستگی به موارد زیر دارد:
- این که آیا می توانید از خودتان مراقبت کنید
- چقدر کمک در خانه وجود خواهد داشت
- اینکه آیا خانه مکان امنی است (برای مثال، پلههای خانه ممکن است برای بیمار سکته مغزی که در راه رفتن مشکل دارد، ایمن نباشد)
برای داشتن یک محیط امن ممکن است لازم باشد تغییراتی در محیط منزل خود ایجاد کنید.
برای افرادی که در منزل از آنها مراقبت میشود:
ممکن است برای در امان ماندن از زمین خوردن در خانه و حمام، جلوگیری از سرگردانی و سهولت زندگی در خانه، تغییراتی لازم باشد. دسترسی به تخت و حمام باید آسان باشد. اقلامی (مانند فرش ها) که ممکن است باعث افتادن شوند باید حذف شوند.
تعدادی از تجهیزات میتوانند در انجام فعالیتهایی مانند آشپزی یا غذا خوردن، حمام کردن یا دوش گرفتن، حرکت در خانه یا جای دیگر، لباس پوشیدن و آراستگی، نوشتن و استفاده از رایانه و بسیاری از فعالیتهای دیگر کمک کنند.
کاردرمانی به شما کمک میکند تا با تغییرات مورد نیاز برای مراقبت در منزل کنار بیایید. مراجعه به پرستاران، خانهداران، خدمات حفاظتی بزرگسالان، مراقبت روزانه بزرگسالان و سایر منابع اجتماعی ممکن است مفید باشد.
صحبت کردن و برقراری ارتباط پس از سکته مغزی
پس از سکته مغزی، برخی از افراد ممکن است در یافتن یک کلمه یا توانایی بیان بیش از یک کلمه یا عبارت دچار مشکل شوند. یا ممکن است اصلاً در صحبت کردن مشکل داشته باشند. به این حالت آفازی میگویند.
افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند ممکن است بتوانند کلمات زیادی را کنار هم بگذارند، اما ممکن است منطقی نباشند. بسیاری از مردم نمیدانند که درک آنچه میگویند آسان نیست. آنها ممکن است زمانی که متوجه شوند دیگران نمیتوانند درک کنند، ناامید شوند. خانواده و مراقبان باید بیاموزند که چگونه به بهترین نحو به برقراری ارتباط کمک کنند.
بازیابی گفتار ممکن است تا 2 سال طول بکشد.
سکته مغزی همچنین میتواند به ماهیچههایی که به صحبت کردن شما کمک میکنند آسیب برساند. در نتیجه زمانی که میخواهید صحبت کنید، این عضلات به درستی حرکت نمیکنند. به این بیماری دیزآرتری میگویند.
یک گفتاردرمانگر میتواند با شما و خانواده یا مراقبان شما کار کند و ممکن است بتوانید راههای جدیدی برای برقراری ارتباط بیاموزید.
تفکر و حافظه
پس از سکته مغزی، افراد ممکن است دچار موارد زیر شوند:
- تغییر در توانایی آنها در تفکر یا استدلال
- تغییر در رفتار و الگوهای خواب
- مشکلات حافظه
- قضاوت ضعیف
این تغییرات ممکن است منجر به موارد زیر شود:
- افزایش نیاز به اقدامات ایمنی
- تغییر در توانایی رانندگی
- سایر تغییرات یا اقدامات احتیاطی
افسردگی پس از سکته مغزی شایع است. افسردگی میتواند بلافاصله پس از سکته مغزی شروع شود، اما علائم ممکن است تا 2 سال پس از سکته شروع نشود. درمانهای افسردگی عبارتند از:
- افزایش فعالیت اجتماعی، از جمله بازدیدهای بالقوه بیشتر در خانه یا رفتن به مرکز مراقبت روزانه بزرگسالان برای فعالیت.
- داروهای افسردگی.
- مراجعه به یک درمانگر یا مشاور.
مراقبت از مثانه و روده
سکته مغزی میتواند منجر به مشکلاتی در کنترل مثانه یا روده شود. این مشکلات ممکن است ناشی از:
- آسیب به بخشی از مغز که کنترل رودهها و مثانه برعهده دارد
- عدم توجه به نیاز به دستشویی
- مشکلات رسیدن به موقع به توالت
علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- از دست دادن کنترل روده، اسهال یا یبوست.
- از دست دادن کنترل مثانه، احساس نیاز به دفع مکرر ادرار، یا مشکل در تخلیه مثانه
درمانگران شما ممکن است داروهایی را برای کمک به کنترل مثانه تجویز کند. ممکن است نیاز به ارجاع به متخصص مثانه یا روده داشته باشید.
گاهی اوقات، داشتن برنامه دستشویی کردن کمک کننده است. همچنین قرار دادن یک صندلی نزدیک به جایی که بیشتر روز مینشینید میتواند کمک کند. برخی از افراد برای تخلیه ادرار از بدن خود نیاز به سوند ادراری دائمی دارند.
برای جلوگیری از زخمهای پوستی یا فشاری:
- بعد از بی اختیاری پاکسازی کنید.
- مرتباً موقعیت خود را تغییر دهید و بدانید که چگونه روی تخت، صندلی یا ویلچر حرکت کنید.
- اگر ویلچر دارید، مطمئن شوید که به درستی جا می شود.
- از بالشتک بخش هایی از بدن خود استفاده کنید، به خصوص آنهایی که پوست نازکتری دارند یا ممکن است فشار طولانی مدت روی آن ها وارد شود.
- از اعضای خانواده یا سایر مراقبین بخواهید که یاد بگیرند چگونه مراقب زخم های پوستی باشند
بلع و غذا خوردن بعد از سکته مغزی
مشکلات بلع ممکن است به دلیل کم توجهی هنگام غذا خوردن یا آسیب به اعصابی باشد که به شما در بلع کمک میکند.
علائم مشکلات بلع عبارتند از:
- سرفه یا خفگی، در حین یا بعد از غذا خوردن
- صدای غرغر از گلو در حین یا بعد از غذا خوردن
- پاکسازی گلو پس از نوشیدن یا بلعیدن
- آهسته جویدن یا غذا خوردن
- سرفه کردن دوباره غذا بعد از خوردن غذا
- سکسکه بعد از بلع
- احساس ناراحتی در قفسه سینه در حین یا بعد از بلعیدن
گفتاردرمانگر میتواند به مشکلات بلع و خوردن بعد از سکته کمک کند. ممکن است تغییرات رژیم غذایی مانند غلیظ کردن مایعات یا خوردن غذاهای پوره شده مورد نیاز باشد. برخی از افراد به یک لوله تغذیه دائمی به نام گاستروستومی نیاز دارند.
برخی افراد پس از سکته، کالری کافی دریافت نمیکنند. غذاهای پرکالری یا مکمل های غذایی که حاوی ویتامین یا مواد معدنی نیز هستند میتوانند از کاهش وزن جلوگیری کرده و شما را سالم نگه دارند.
سایر مسائل مهم
افراد ممکن است پس از سکته مغزی با عملکرد جنسی مشکل داشته باشند. داروهایی به نام مهارکننده های فسفودی استراز نوع 5 (مانند ویاگرا، لویترا یا سیالیس) ممکن است مفید باشند. از پزشک خود بپرسید که آیا این داروها برای شما مناسب هستند یا خیر. صحبت با یک درمانگر یا مشاور نیز ممکن است کمک کننده باشد.
درمان و تغییر شیوه زندگی برای جلوگیری از سکته مغزی دوباره مهم است. این شامل تغذیه سالم، کنترل بیماری هایی مانند دیابت و فشار خون بالا، و گاهی اوقات مصرف دارو برای کمک به جلوگیری از سکته مغزی دیگر است.
سوالات متداول درباره بهبودی پس از سکته مغزی
چه خدمات توانبخشی در منزل ارائه میدهید؟
مجموعه سیبنت خدمات کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی با الهام از برنامههای شخصی سازی شده، به افراد مبتلا به سکته مغزی، پارکینسون، ضایعه نخاعی، کودکان مبتلا به فلج مغزی(سی پی) و دیگر مشکلات و بیماریها که نیازمند این خدمات باشند ارائه میدهد.
آیا پزشکان و تخصصهای مرتبط در تیم شما حضور دارند؟
بله، تیم ما از پزشکان و درمانگران متخصص و مجرب در حوزه کاردرمانی،گفتاردرمانی و فیزیوتراپی بهره میبرد. همکاری فعال با این تخصصها، ما را قادر میسازد تا خدماتی با کیفیت و به روز را به مراجعین عزیز ارائه دهیم.
چگونه با شما تماس بگیریم و نوبت بگیریم؟
از طریق فرمهایی که در وب سایت مجموعه سیبنت طراحی شده است می توانید درخواست خود را ثبت کنید.
تعرفه هزینهها به چه صورت است؟
هدف ما کمک به بهبود وضعیت شما می باشد در نتیجه ما با کیفیت ترین خدمات را با حداقل قیمتها به شما ارائه خواهیم کرد و تلاش میکنیم در کمترین زمان به بهترین سطح بهبودی دست پیدا کنید. کارشناسان ما با بررسی وضعیت شما به صورت اختصاصی تعرفه دقیق جلسات را به شما اعلام خواهند کرد.
چگونه میتوانم از خدمات شما بهرهمند شوم؟
برای بهرهمندی از حدمات مجموعه سیبنت مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا فرم ثبت درخواست را در وبسایت ما پر کنید: فرم ثبت درخواست
- تیم ما با شما تماس میگیرند و نیازها و اهداف درمانی شما را ارزیابی کرده و درمانگران متناسب با نیاز شما انتخاب و به شما معرفی میشوند.
- در جلسات درمانی،شما با متخصصین ماهمکاری میکنید و برنامههای توانبخشی خود را آغاز میکنید.
- تداوم پشتیبانی و مراقبتهای مداوم براساس نیازها و پیشرفت شما فراهم میشود.
ما همیشه در خدمت شما هستیم تا به شما در مسیر بهبود و بازیابی سلامتی، راهنمایی کینم.
چه تفاوتهایی بین خدمات شما و دیگر شرکتها وجود دارد؟
در مجموعه سیبنت، تفاوت ما در رویکردشخصی سازی و مجوریت بر نیازهای هر فرد است. با تجربه ما در حوزههای کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی، ما نه تنها به بهبود حال حاضر مراجعین پرداخته، بلکه راهکارهای جهت ارتقا سطح آینده آنان را نیز ارائه میدهیم. همچنین، صرفهجویی در زمان، دسترسی آسان و برنامههای درمانی مطابق با آخرین دستاوردهای علمی از جمله ویژگیهایی است که مجموعه سیبنت را از سایر ارائه دهندگان خدمات توانبخشی مجزا میکند.